godis från gubbar

Dolda felets man kom över med min av tomte och en stor väska på axeln. Han hade kommit över en massa godis och ville dela med sig till kvarterets barn. Barnen i röda hästen blev mycket lyckliga, tackade artigt och översvallande och ville genast rita tackkort. Så långt var allt bra.
De smög över och stoppade ner korten i brevlådan under stort hysch pysch, men dolda felet hann komma ut.
-Tack för godiset, skrek Dosi så högt hon kunde. Hälsa din gubbe att jag vill ha en vattenpistol också, tillade hon i samma tonläge.
Jag är så glad att hon inte använde all sin ordkunskap och sa gubbjäveln.

Vem har lärt dem?

En morgon nu på lovet vaknade jag av att Dosi ropade:
-Pappa! Det är en katt här inne! Den sprang ner i källaren och ut igen.
En katt i huset kan man ju inte missa så jag hoppade upp för att kolla. Dosi stod i dörren och visade kattens framfart. Hon pekade och visade och så mumlade hon:
-Kattjävel!
Man undrar ju vem som har lärt henne sådant språk. Här hemma talar vi ju helst vårdat med små bokstäver på grekiska och latin. Det är ju självklart ingen av oss, måste vara någon på dagis. En fröken eller ett barn?
Jag frågade Hansi vem som brukade säga så (säg inte mamma, säg inte mamma) och hon skvallrade glatt på Dosis kompis. Så var det löst.
Senare var vi och dansade runt midsommarstången. Barnen sprang runt och lekte och plötsligt hoppade en hund upp på Dosi som blev rädd och skrek sitt argaste Dosiskrik. Hundägarna reagerade inte, de hade ett koppel, kanske dags att använda det?
-Koppla hundjäveln, var min spontana reaktion. Vad kom först, mamman eller Dosi?

Jubel och fröjd!

Alla barn har sommarlovskänsla nu. De sover lääääääänge på morgonen och när de väl vaknar kommer de och gosar in sig med oss en stund. Mycket behaglig tillvaro. En morgon låg jag och kramade Hansi och Dosi satt bredvid och läste i en bok. Jag tänkte inte så mycket på det förrän jag hörde att hon faktiskt läste! Hon ljudade en bokstav i taget så att man hörde vilket ord hon läste. Hon förstår inte själv vad hon läser ännu, men det kommer väl med tiden.
Hansi håller på att längta ihjäl sig efter mormor och morfar. Jag berättade för någon om våra sommarlovsplaner och Hansi avbröt mig när jag sa att vi skulle till udden.
-Åh nej, prata inte om det, då börjar jag längta ännu mer! Ska vi inte åka snart?
Snart så! Jubel och fröjd.

mobiler

Puffen håller på och bygger en mobil till Hansi och Dosi. Hon har en vacker gren och från den hänger hon bilder som hon ritat och klippt ut. Hon knyter fast dem med sytråd, så det blir väldigt luftigt och fint. Trots det tror jag att Dosi kommer att bli besviken.
Puffen började bygga den här mobilen på kvällen och smög in till Hansi och Dosi som redan hade lagt sig och berättade hur det gick.
-Är du snart färdig? undrade Dosi.
-Det är lite kvar, svarade Puffen.
-Men VAD har du kvar? Är det knapparna eller skärmen eller det där som man pratar i?

fotboll

När är fotbollsvm över? Samma sak kväll efter kväll. Är det off side eller inte, vad var det nu off side var egentligen och bollen är fortfarande rund. De springer fort och hoppar. Jag hoppas på straffar, det är så gulligt när hela laget står på rad och håller en hand för snoppen. Men mest hoppas jag på att vm tar slut. Snart.

RSS 2.0