leksakshelvetet

Städdag idag. Jag och Puffen har hjälpts åt att städa i hennes rum och försökt få lite ordning i hennes skrivbordslådor. Nu finns det en låda för allt, en tygpyssellåda, en papperspyssellåda, en papperslåda, en pennlåda osv.
Barn idag har i genomsnitt 700 leksaker var. Det gör 2100 leksaker i vårt hus. Jag tvivlar inte på riktigheten i siffrorna, men undrar hur det är räknat. Räknas en barbiesko som en leksak? Skulle inte tro det. Legobitar kan inte heller räknas för sig. Det gör en hel massa små enheter som ska ha en plats någonstans. Är bisarra saker som hamnar i huset som grenar, rör och stenar medräknade? Dosi har varit besatt av ett rör i några veckor nu. Hon har hittat det ute någonstans och har burit runt på det och kikat igenom det och pratat om sitt rör. Idag slängde Jox det.
Jag har när vi gick igenom Puffens lådor haft gått om tid att tänka igenom vilka saker jag hatar mest. Tyvärr är de sakerna oftast de som barnen tycker bäst om. Alla småsaker, som barbieskor kommer högt upp på listan. Men de är ändå ok, för det finns så många så det finns en låda bara för sånt. Då är kanske små plastleksaker värre, var passar de in? Trasiga serviser kommer också högt upp. De är så fina, så de är svåra att motstå, jag har köpt flera stycken, men de har en tendens att sprida ut sig, gå sönder, bli fyllda med saft som kladdar och man kan inte stoppa ner dem i en låda utan de måste stå framme. Men de ligger bra till på tjejernas lista över favoriter de med, topp tio skulle jag tro, så jag antar att jag inte köpt min sista servis ännu.
Pysselgrejor är alltid kul, men resultatet av pysslet är nästan det värsta. Det är något fint som tjejerna har gjort, men det blir alltid små saker som man inte vet var man ska stoppa. Vi har tex gjutit gipsfigurer i gamla chokladkalendrar, vilket resulterar i 24 små gipsfigurer åt gången. Idag fick jag tillåtelse att slänga en låda som Puffen gjort av en mjölkkartong som hon målat. Den var stor och väldigt svårplacerad.
Det goda som kommer ut av detta är att jag ser ett stort behov av många förvaringslådor. Skokartonger är perfekta, så jag antar att jag får offra mig och köpa nya skor.

Äntligen! Fortsättningen på Bellmanhistorien.....

å Sen va det Franskes tur och han gick 10 meter in i gråtan å då hörde Han blodet dråppar . sen va de Bellmans           tur  och Han gick 20 meter in i gråtan och då hörde han  blodet   dråppar set på dig plåster...

pastatips

Vi har tillbringat eftermiddagen på leklandet och barnen är lite trötta. Stackars Puffen är extra trött, hon kruppade i natt, mådde bra på morgonen men nu är hon risig och ligger i soffan och halvsover. Det är mycket förkylningar nu tycker jag.
Puffen har beställt sin nya favoriträtt pasta carbonara till middag. Problemet är bara att det är alltid hon och Jox som lagar den och Joxen är inte hemma. Puffen vet exakt hur det ska gå till, min uppfattning är lite mer vag. När det stod klart att Puffen nog inte orkar laga någon mat idag har hon givit mig lite tips, tex ska man komma ihåg att inte hälla i ägg och ostblandningen innan pastan svalnat, för då  stelnar äggen.
Farbror Bobber kom äntligen hem igår, efter tre veckors resa och han hade med sig Jelly Beans, så ikväll blir det godisfest.
Hansi och Dosi vill ha sitt rum målat rosa och jag är lite sugen på att prova, men jag vet inte om jag hinner. Då måste ju Puffens rum också målas om det ska vara någon rättvisa i världen. Men det vore kul.

Snippor och sånt

Hansi och Dosi brukar få turas om att välja godnattsaga och igår var det Hansis tur att välja. Hon valde "Per, Ida och Minimum", den gamla 70-talsklassikern om hur ett barn blir till. Jag har fortfarande inte mäktat med att läsa allt som står, utan brukar hoppa över de rader där mamman och pappan har det extra skönt, men det är en informativ bok med frågor till barnen. En sådan fråga är: I per och Idas familj säger de snoppen och snippan (2000-talsöversättning från min sida för att inte förvirra begreppen), i andra familjer säger de penis och slida. Vad brukar ni säga?
Hansi svarade tvärsäkert: Penis och snida!
Jag: Penis och Slida?
Hansi: Japp, penis och snida.
Det har jag aldrig hört tidigare, men Dosi stod för den största överraskningen:
-Jag säger Delfina....
Jag: Säger du Delfina?
Dosi: Ja, jag har sagt till alla på mitt dagis att säga Delfina.
Jag började undra om inte socialstyrelsen eller vem det nu var som lanserade ordet snippa fått lite konkurrens i en liten Dosi som döpt sin snippa till Delfina, men efter lite fler frågor visade det sig att det var hela Dosi som skulle kallas för Delfina och inte bara vissa kroppsdelar.

Bengt

Hansi har börjat berätta hårresande historier om en pojke på dagis som heter Bengt. Han skriker och slår alla flickor. Det är ingen trevlig figur. Men det finns ingen pojke på dagis som heter Bengt. Han finns bara i Hansis fantasi. Han är ungefär som Madickens Rikard. Men jag tror inte att han är Hansis alter ego.

Rasmus på luffen

Hansi och Dosi lyssnar på Rasmus på luffen på cd-saga. Rasmus är lite bitter över att alla potentiella föräldrar väljer flickor med lockigt hår. Hansi är desto mera nöjd.
-Dosi, handlarfrun skulle välja oss! Vi är flickor och vi har lockigt hår.
Sedan tittar hon fundersamt på Dosis hår och ler än mer nöjd.
-Fast mitt är lockigare uppe på huvudet.

arbetsskada

-Ni uttrycker er tydligt och bra, har ett stort ordförråd och är goda berättare.
Ungefär så sa jag till mina stackars barn idag på hemvägen. Hmmmm, är det någon som har skrivit för många omdömen på sista tiden?

Dosi dissar (igen).

Någon ville att Dosi dissar skulle bli en återkommande rubrik. Ja, det är ju lätt ordnat. Dagens diss:
Vi har varit på barnmarknad idag för att hitta snygga kläder till våra snygga tjejer. Jag och Joxen satsade på en utmaning á la antikrundan, vi delade på en 500-lapp, tog ett gäng tjejer var och spurtade runt klädmarknaden, den med bäst fynd vann. Detta kom vi hem med:
Joxen: En täckjacka, tre par jeans, tre tröjor, en kjol, ett par bruna mockaskor och en tunika.
Jag: Jeans till Puffen, Hello Kitty-kjol, Askungentröja, ett nattlinne, en täckjacka, en sliten overall, ett par skridskor och en låda full med Barbiesaker. Kvinnan som sålde den praktiskt taget tvingade mig att köpa den, jag sa till Puffen att Jox skulle tro att vi var galna, tanten sa "Den kostar ju bara 50 kronor" Jox kom, såg och sa: "Är du galen". Jag undrade lite själv om vårt hem verkligen behöver en fjärde Barbiehäst, två hästvagnar och en miljard skor som vi kan dammsuga upp, men tjejerna är i alla fall i Barbiehimlen. När jag skulle lyfta den stora barbielådan tog jag i så mina byxor sprack. Helt plötsligt fläktade det rejält runt baken. Puffen fick vara rumpvakt och passa så inte rumpan stack fram för mycket.
I bilen hem levererade Dosi dagen diss. Joxen ville köpa fika men antydde att den som spräcker sina byxor kanske inte ska fika så mycket. "Jag är inte tjock" hävdade jag bestämt. "Nej, mamma är inte sock" instämde Hansi. "Bara om magen" sa Dosi eftertänksamt.
Vem lyckades förresten bäst med utmaningen? I ärlighetens namn måste sägas att Jox grejer var lite snyggare, men jag köpte fler, särskilt om man räknar alla Barbieskor....

Födelsedagsbestyr

Om mindre än en vecka fyller Jox år, så idag ska vi bege oss ut på stan och köpa present(er). Vi har en plan och vi har repeterat hur vi ska svara på eventuella frågor. Jag låtsas att jag är Jox:
-He he, vad ska jag få i present Hansi?
-Eh eh ingenting?
-Är det riktigt säkert det?
-Jaaaa, ingenting!
-Ska jag få något av dig då Dosi?
-Nej, ingenting!
-Puffen?
-Nix, ingenting.
Andra svar vi tränat in är "Det är hemligt" eller "En bokhylla" som Dosi kom på alldeles själv som en vilseledande manöver.
Så Joxen, du är chanslös. Vi ska fortsätta träna ända tills fredag, så fråga på du. Eller gör inte det förresten.

Snart jullov?

Jag skulle verkligen vilja snabbspola mig förbi de två kommande veckorna. Utvecklingssamtal för mig varvat med nattjour för Joxen. En massa uppsatser och omdömen som strössel på kakan. Det är nio veckor kvar till jullovet om jag har räknat rätt. Om det bara skulle vara åtta veckor kvar, rätta mig gärna. Är det tio veckor eller mer, nämn det inte om du inte vill ha en fot i röven eller annat passande ställe.
Idag följde jag Bettets exempel och åt chips till middag. En massa barn var här och åt pannkaka och våfflor och jag ville inte laga ännu mer middag, så det blev en påse chips när alla sov. Det var både äckligt och skönt i en ohelig blandning. Men jag lyckades inte klämma hela påsen.

Dosi dissar mina bröst igen.

Dosi: Mamma, jag vill inte bli stor.
Jag: Varför vill du inte det?
Dosi: Jag vill inte ha såna där bröst som du har.

a kissmassmeee

Hansi sjunger:
-a christmas tree, a christmas treeeeeeeee.....
-Du sjunger fel Hansi, så här ska det låta! rättar Dosi:
-A kissmassmeee a kissmassmee
-Jaha, sa Hansi, a kissmassmee, a kissmassmeee......
Dosi vet nog att hon är urgullig när hon sjunger, för det får hon göra hela tiden.

skrattar sämst som skrattar först

Gympa idag igen då. Idag var det jag som hade en lite gråterska i omklädnigsrummet, Dosi ville verkligen inte gympa idag. "Jag måste bara gråta klart först" sa hon och snyftade lite till. Sedan blev hon nyfiken på vilken rolig lek det var de andra barnen skulle leka och sprang in i gympahallen och hade jättekul. Sedan firade vi med pizza.

Glugg

Puffens  leende pryds numera av en gigantisk glugg där det tidigare satt en framtand. Hon vickade på tanden vid lunchen och när hon torkade sig om munnen åkte tanden ut.

Bellman

Bellman är populär här hemma. Igår när vi åt sa Dosi att hon ville berätta en Bellmanhistoria.
-Det var en gång en rysken och en tysken och en Bellman som skulle gå in i en grotta....
-Nej, inte den, den är så tråååååkig, sa Hansi.
Det tyckte inte vi andra, så Dosi berättade klart. När hon var färdig ville Hansi berätta en historia.
-Det var en gång en rysken och en tysken och en Bellman som skulle gå in i en grotta....
-Tyckte inte du att den var tråkig? undrade Puffen.
-Äsch, det sa jag ju bara för att jag ville berätta den själv, sa Hansi och berättade klart.

Trean nere?

Idag är det Dosis tur att vara hängig. Hon är varm och trött och säger att hon är suk, men jag vet inte om det bara är ett svar på mina heta böner att slippa spela fotboll i morgon. Total förnedring, kanske ska ta på mig en röd clownnäsa redan från början. Det är väl bara att gilla läget och kämpa väl eller hur sportpersoner nu brukar säka. Dunka på lädret. Motståndarlaget har sagt att det kommer att gå lugnt till, men jag har ändå näradödenkänsla.

RSS 2.0