Joråsåatte.....

Puffen och jag har läst klart Kulla Gulla efter en maratonläsning på påsklovet, två timmars koncentrerad högläsning. Vad kan toppa Kulla Gulla? Skulle vi fortsätta på klassikerspåret? Vi gjorde ett försök med Anne på Grönkulla, kulla som kulla tänkte jag, men Puffen var inte imponerad. "Kan vi inte läsa Twilight-böckerna?" föreslog hon. Kan vi väl.
Nu är vi halvvägs igenom Bella och Edwards fantastiska kärlekshistoria. Puffen uppskattar, men tycker att det blir lite väl mycket prat och för lite coola vampyrgrejer emellanåt. Igår läste hon Twilight två en stund på fritids. Det hade gått bra, utom ett ord som hon behövde hjälp med. "Elfenbensvit". Det är Edward det. Andra ord hon kommer att stöta på är "marmorstaty" och "änglalik".
Puffen går i ettan, Twilight riktar sig till 12-16-åringar samt Twilightmoms som jag själv. Jag tycker vi har kommit igång ganska bra med läsningen.

karriärdrömmar

Hansi och Puffen tänker gifta sig så småningom och skaffa barn. Hansi ska bli doktor och mamma och Puffen har en hemlig plan, men tänker kombinera den drömmen med barn hon med. Hansi har bestämt vem hon ska gifta sig med och fått det okejat av hans syster. Hon planerar dock ett hemligt bröllop så att killen på dagis som är kär i henne inte ska bli så sårad. Puffen är hemlig även i kärleksfrågor.
Dosi däremot vill inte gifta sig och inte skaffa barn. Hon ska bo kvar hemma, eventuellt flytta till mormor och morfar och mormor om vi andra flyttar med. Hon ar inte träffat någon speciell ännu, så hon har bestämt sig för att strunta i giftermål och i stället satsa på att bli ballerina och moster.

Vad är sprema?

I går kväll ville jag testa om Puffen klarar av att läsa texten på tv, hur mycket hon hinner med att läsa om hon hinner alls. Det var inte så mycket att välja mellan, inget bra direkt men det blev three and a half men. Hon tittade och läste, jag halvkollade ointresserat, såg en brud i lång vit klänning och tänkte att bröllop är säkert roligt att titta på.
Sedan surfade jag i stället tills Puffen frågade:
-Mamma, vad är sprema?
-Ehh, det  är något man kan göra barn med.
-Hon vill ha hans sprema, varför det?
-Hon vill kanske ha barn.
-Varför gifter hon sig inte då?
-Hon vill inte ha en man, bara barn.
-Hur ska hon få hans sprema?
-Ska vi bada och läsa Twilight nu?
-Jaaaaaa!

är jag så snäll?

-Mamma du är så snäll, sa Dosi.
-Vad bra, sa jag.
-En gång i somras var du extra snäll.
-Vad gjorde jag då?
-Jag hade ont i min tå och då gav du mig en glass.
Dosi gör en konstpaus och ser fundersam ut.
-Jag har ont i min tå nu med förresten. När jag vickar på den och det vill jag göra.

superman, superman

Japp, jag är gift med supermannen. En vecka i vår har varit lite trixig att få ihop, eller inte trixig, helt omöjlig. Det är vårshowsveckan, med sena kvällar och långa dagar, svårt att passa dagistider. När vi fyllde i den heliga kalendern visade det sig att just denna av alla vårveckor skulle Joxen tillbringa i Östersund på årsmöte. Den enda veckan på året som jag jobbar varje kväll är han bortrest. Som lite extrasprits på det visar det sig att dagis är stängt fredagen denna vecka.
Jag har låst mig helt kring denna hemska vecka, funderat på vem som skulle kunna tänka sig att flytta hem till oss och sköta ruljansen och stegrat mig över tanken på att betala en barnvakt i flera dagar för att få jobba. Det känns ju surt.
Men nu har superman ställt in Östersundsveckan och tagit kompledigt fredagen.
Aaaaaaaah......livet blev ju lite skönare med ens.

dagens

Puffen hade en kompis hemma idag och de var hemliga inne i badrummet.
-Vad gör ni? frågade jag.
-Vi har en hemlig klubb, svarade de, det här är vårt klubbhus. Kan vi få städa här, skura golvet och tvättstället och så?
-Ja, det kan ni väl få göra, svarade jag, snäll som jag är.
De skurade och städade och pratade om hur roligt det var med en städklubb. Själv läste jag en bok medan de drog över lilla toaletten och hallen också. Jag hoppas att de fortsätter med veckovisa möten i sitt klubbhus även i fortsättningen.
Sedan pysslade de, gjorde dockor av toapappersrullar och allt var frid och fröjd, men jag blev lite bestört när jag fick se dockorna och insåg att håret var riktigt hår och att Puffens hår var lite kortare och ojämnare på vissa ställen. En av dockorna hade dessutom hår som var betydligt lockigare än Puffens.
-Var har du fått det här håret i från?
-Jag klippte Hansis lugg.
Hansi kom springande och visade upp sin nya hockeyfrilla. Lugg i väldigt lockiga hår kan ju vara lite känsligt eftersom den krullar upp sig väldigt högt.
-Det göööör inget att Puffen klippte min lugg, förkunnade Hansi glatt, det gjorde inte ett dugg ont.

Fiolkonsert baby!

Igår var det Puffens scendebut med fiolen, på en konsert med musikskolan. Det var fantastiskt! Hon har ju bara tagit fem, sex lektioner, men tar det på stort allvar och hon hade lärt sig så mycket. Hon var med i fyra låtar av nio berättade hon lite besviket, hon hade nog gärna spelat med i fler. Jag satt med under repetitionen innan  föreställningen och beundrade min dotters coolness. Fiolfröken sjöng en sång och frågade "Kan alla den här?" och Puff svarade helt frankt nej. "Ja, men du lär dig den snabbt" sa fröken och det gjorde hon. Sedan fick Puffen sitta en lång stund på golvet medan andra barn spelade sina solon och när fröken sa att det var dags för e-strängslåten såg jag hur Puffen sa "yes!!!!" och gjorde en segergest.
Jag klarade inte konserten helt torrögd och det berodde inte på att jag satt för nära stråkarna....

chokladsniffare

Dosi har nästan lika god chokladvittring som jag. Det händer ibland att jag tjuväter en chokladbit i smyg. Det går inte med Dosi i närheten.
-Sniff, sniff, det luktar något gott i din mun, säger hon och ger mig en blick som gör att jag skäms som en hund eftersom jag ätit choklad, det inte är lördag och jag har inte bjudit henne.

Fiol

Puffen har börjat spela fiol, har spelat i ca två månader och på lördag är det konsert. Jag njuter något oerhört av att se henne världsvant sprätta loss spärrar, skruva stråkar, montera grejer, spela lite gungbräda, göra strutsen, spela fin violin, spela g-strängslåten (det är fler strängar också, a, d och en till men Jox har njutit av fler fiolläxor än mig, så jag kommer inte i håg den sista) och Birgers blues. Sedan avslutade hon det hela med att hartsa stråken.

sgabitti, sgabetti

Middag i går.
Hansi: Mmmmmm, vilken goood sgibitti...sgapetti....
Dosi: Ha, SGABETTI heter det, hmm, skapetti, hmmm...........

hemlig klubb

Det har varit mycket hemligheter här idag. Dosi smög in till mig och sa:
-Puffen har en hemlighet, det är en hemlig klubb. Jag får inte berätta.
-Gör inte det då, sa jag.
Dosi såg besvärad ut.
-Jag måste berätta, den hemliga klubben är.......
Puffen kommer in i rummet. Dosi ser extremt skyldig ut. Filippa har hört och tänker nog inte berätta något hemligt för Dosi på sisådär 20-30 år.
Senare satt jag och Jox och spelade kort. Hansi och Dosi sprang runt och stojade fokuserat. Efter en stund kommer Hansi och berättar att de har en hemlig klubb, med klubbhus i min säng. Man börjar ju fundera vad det kan vara för hemligheter de ha för sig, säkert något förbjudet som att äta choklad och torka av sig på lakanen eller rita hemliga meddelanden på tapeten. Hansi viskar hemlighetsfullt:
-I vår hemliga klubb läser vi bara böcker.
Och det var precis vad de gjorde!

Barbielek (fokuserad)

Hansi och Dosi leker med Barbie och pratar med sina ljusa rara Barbieröster. Dosi är fröken och rektor och Hansi är olika barbieflickor.
Hansi: Den här tjejen är jättedum, hon retar mig varje dag!
Dosi: Gå till rektorn!
Barbiesarna går till rektor Ken.
Hansi: Hon är dum.
Dosi: Då får hon stanna kvar här. Är det den nya tjejen?
Hansi: Ja, det är Melody. Men hon måste borsta håret.
Dosi: Ja, bra, gå och borsta håret.
Barbiesarna går och borstar håret, sedan förklara stränga rektor Dosi vad man får och inte får leka med och var man ska sitta.
Dosi verkar nöjd och Hansi fokuserad.
Leken fortsätter:
Dosi: Rektorn, vet du vad den här unga fröken har gjort?
Hansi: Näää?
Dosi: Hon har varit dum mot Annika varenda vecka!
Hansi: Men Citrus har ju glasögon?
Dosi: Hur ser ditt smink ut?
Hansi: Olika färger, brunt idag.

yrkesskadad

Man blir ju lätt lite yrkesskadad, jag har t ex utvecklat allergi mot mössor inomhus. Nu verkar det som att min yrkesskada dessutom smittar. I går åt vi middag hela familjen, trevligt, trevligt, men Hansi tyckte inte om maten utan satt mest och berättade roliga historier.
Till slut fick Dosi nog, hon skulle ju spela spel med Hansi efter maten, det fanns inte tid för pladder.
-Hansi!!!!! Fokusera på maten, förmanade hon strängt.
För tillfället leker hon med Barbie. Hennes Ken-docka är inte prins, han är rektor.

RSS 2.0