Uppdrag

Just nu kallas mitt uppdrag som klassförälder med ansvar för att arrangera en helkväll på skolan "den jävla satans mammahelvetesgrejen". I kväll är det träff med de andra klassföräldrarna, på torsdag smäller det. Måtte vi vara ett effektivt gäng!

om vi inte fanns

Hansi:
-Tänk om jag inte fanns, och inte Dosi eller Puffen eller pappa heller. Då skulle du vara alldeles ensam.
-Fy vad hemskt det låter, svarade jag.
-Ja, då kanske du skulle få ett fuuuuult barn som inte har krulligt hår, bara rakt.
Fast Hansi har faktiskt lovat att aldrig flytta hemifrån, hon ska bo med oss tillsammans med sina barn när hon blir stor. Det låter bättre än att leva ensam eller få ett fult barn utan krulliga lockar.

Puffen och antiken

Jag ska börja undervisa om Antiken i veckan och ska som en liten bonus för snabba elever visa Hercules. Eftersom jag måste titta på den först föreslog jag att tjejerna skulle titta på den i helgen, så jag får lite sällskap. Jag berättar lite om de grekiska gudarna för henne, att de är som vanliga människor fast lite mäktigare och säger att Hercules var en blandning mellan en gud och en människa.
-Jaha, jag förstår, som Anns föräldrar, hennes pappa är svensk, men hennes mamma kommer från Kina.

Är Bagge gravid?

Jag och Puffen har sett på Idol i kväll. När Bagge gjorde sin stora entré undrade Puffen var han hade varit. Jag berättade att han varit sjuk, antagligen i svininfluensa och Puffen sa:
-Men hur blev han smittad då? Jaha, jag förstår, han är gravid.

Kvällsmys

Joxen fick en oväntad nattjour igår, men det gick bra. Han har fixat lediga torsdagar hela december, det är fantastiskt! Nu kommer jouråterbäringen!
Igår ville tjejerna se på film och Hansi var väldigt bestämd med att vi skulle ha kuddkrig innan de gick och la sig, så det hade vi.
Ikväll var hon för trött, hon ville bara krypa ner under täcket och berätta om en hemsk dröm där jag hade varit fången på ett högt brant berg, hon hade inte kunnat klättra upp och rädda mig. En okänd man hade försökt, men han lyckades inte heller.
Jag önskade henne en god natt utan mardrömmar, men då spände hon ögonen i mig och sa:
-Det kan inte du bestämma mamma, det kan bara Gud!
Så nu har jag och Hansi bett aftonbön.


Tröst?

Hansi och Dosi var upprörda över att en kille på deras dagis hade dragit dem i håret. När de badar tvättar de håret med jordgubbsschampo och vill att man ska lukta på deras hår och känna jordgubbsdoften. Den här killen hade inte nöjt sig med att lukta, han skulle plocka jordgubbarna också. Dessutom hade han sagt att de var fula. De var mycket upprörda över hans fräckhet och trodde inte riktigt på mig när jag berättade att de var fina och hade fint hår. Håret är Hansis akilleshäl, hon vill så gärna ha långt hår, men det växer så långsamt.
Då berättade jag för dem vad som händer med de flesta killar över 20.
Igår berättade Hansi förnöjt för farbror Bobber:
-Vet du, när killar blir 20 år tappar de håret, det börjar i pannan (hon visade ett krypande hårfäste med händerna) och sedan måste de klippa sig. Sedan har de inget hår kvar.

härlig ledig dag!

Vi har haft en så skön dag idag. Jag vaknade utvilad (ska prova det där med att lägga sig 22.00 fler gånger) och jag och Hansi och Dosi pysslade runt lite hemma, städade deras rum och sanerade köket. Jag lyckades lura iväg Dosi tillräckligt länge så att jag hann slänga hennes kartonger, gamla smörpaket osv. Sist jag försökte var jag inte tillräckligt snabb, hon hann se skräppåsen och började plocka upp allt igen, "åh, ligger den där, den ska jag ha kvar, och den och den". När det var fint fick de välja varsin prydnadssak bland mina gamla grejer.
När Puffen kom hem lekte hon med syrrorna. Jag hörde hur hon sa till Hansi "Nu är du en kines". Lite senare hittade jag Hansi i hennes säng och när jag tittade närmare såg jag att hon hade små tejpbitar i ögonvrårna. "Puffen har klätt ut mig till kines" sa hon nöjt.
Dosi har putsat diskbänken iklädd prinsessklänning. Hon var igång i nästan en timme och putsade toaletterna när hon ändå höll på.
Nu sover alla, nybadade och fina. Det ska jag också bli.

bejla till tomten

Dosi var vansinnigt galet arg idag när jag nattade. Hon blev för trött och gick i baklås och blev helt rasande. Jag kommer inte ens ihåg vad som satte igång det, jag och Hansi låg i sängen och skulle precis börja läsa saga, Dosi närmade sig och gav upp ett avgrundsvrål. Tårarna sprutade när hon försökte förklara vad som var fel. Hon tyckte att vuxna inte gjorde som barn ville, barn ville gärna ha överraskningar, inte trista överrsakningar som roliga besök utan saker, vackra saker, roliga saker som man kan ta på.
"Ni tror att ni kan bestämma allt, men så ääääääär det inte, ni kan inte det!"
Dosi försökte verkligen sluta gråta, men som hon sa, att när man precis har börjat är det svårt att sluta, och hon kan faktiskt inte bara sluta sådär på en gång.
Jag läste saga med hög röst och försökte förvirra lite genom att hävda att katten sa vov och hunden mjau och det stoppade gråten lite.
Sedan pratade vi lite om tomten och då blev Dosi ledsen igen. Hon ville inte åka med sin önskelista ända till Nordpolen, det var för långt och dessutom trodde hon inte att jag visste var det var.
-Vi kan skicka ett brev till tomten, eller mejla, sa jag och då grät hon ännu mer.
-Men jag vet inte vad bejla är.
Jag berättade att jag pratat med tomten flera gånger redan och berättat att de varit väldigt snälla hela året och då blev Dosi nöjd, men Hansi ledsen, hon trodde inte att hon varit tillräckligt snäll.
När Hansi var övertygad om att hon varit väldigt snäll hela året och Dosi att hon inte skulle behöva åka till Nordpolen torkade alla tårar.

Födelsedagshelg

I morgon fyller Puffen 7 år. Vi laddar för en helg fylld av festligheter, med start i kväll. Puffen har räknat ner till den stora dagen länge nu, idag bjöd hon på glass i skolan och i morgon kommer farmor och Bobber. Hon fick ett gulligt kort från mormor och morfar med posten idag och på söndag kommer kompisar på djurkalas.
En som inte är lika nöjd är Dosi. Hon kan inte förstå varför bara Puffen ska firas och få presenter. Dosi gjorde mig sällskap på stan och köpte presenter och efter ett tag förklarade hon att hon var tveksam om hon ville följa med hem, hon som inte skulle få något kunde ju lika gärna stanna på stan.
När vi kom hem frågade Joxen vad hon ville ha i julklapp.
-En docka som man kan hänga smycken på.
Om det var någon som undrade vad Puffen ska få......

Ännu en natt

I natt kom Hansi dånande in i sovrummet, kröp ner under mitt täcke och viskade att Dosi var försvunnen. Tillsammans gick vi för att ta reda på vart Dosi tagit vägen. Jag var ganska övertygad om att hon skulle ligga i sin säng, men sängen stod tom. Dosi låg och sov på ett litet fårskinn på golvet bredvid sängen.
I morse berättade hon att hon gjort i ordning sin lilla bädd igår kväll och att hon ville provsova där. Hon verkade nöjd med arrangemanget, så vi får väl se var hon tänker sova fortsättningsvis.

Jackass

Hansi förvånade, nej chockade mig idag när jag hämtade henne på dagis. Hon och Dosi lekte med lego och var inte särskilt intresserade av att följa med hem. Jag hjälpte dem att plocka ihop legobitarna.
-Mamma, du glömde en bit där, pekade Hansi.
-Men Hansi, ni skulle ju plocka upp bitarna själv, sa snälla fröken varpå Hansi vände sig om, drog ner byxorna och moonade fröken.
Va!!!!

5.32

Jag vaknar av Dosis ljuva stämma:
-Hannaaaa, Hannaaaaaaa, vakna! Vi ska lekaaaaaa!
Sömndrucket tittar jag på klockan. 5.32. Det är fortfarande natt, dagen börjar tidigast 6.00 enligt husets regler. Joxen blev kvar på jobbet i natt, så jag är ensam herre på täppan att styra upp situationen. Jag väljer strutsmetoden, välbeprövad av många och känd för klent resultat i de flesta situationer. Trots att jag kniper ihop ögonen hör jag fortfarande Dosis enträgna uppmaningar till sin syster. Dags för handling.
-Dosi, sooov, det är fortfarande natt, muttrar jag till kudden.
Det funkade!
5.42
Dosi står och snyftar bredvid min säng.
-Jag kan inte hitta min snuttefilt!
Hansi och Dosi har aldrig haft behov av någon snuttefilt, men grannarnas spännande tvillingbarnbarn brukar cykla omkring med varsin filt på trehjulingarna och det har Hansi och Dosi snappat upp. Igår lekte de at de hade snuttefiltar som de dansade med och nu kan Dosi inte hitta denna otroligt viktiga pryl.
-Du behöver ingen snuttefilt, du kan få gosa med mig, säger jag och lyfter inbjudande på täcket. Det var fel svar, Dosi börjar gallskrika efter sin just nu älskade filt och springer vrålande in i sitt och Hansis rum. Dags att leta filt med andra ord. Från Puffens rum hör jag hur CD-sagan går igång, hennes somna om-knep. Även Hansi vaknar. Dosi gömmer sig bakom en fotölj. Jag letar efter snuttefilten och hittar den.
-Det är feeeeeel filt, vrålar Dosi. Det är Hansis filt.
Letandet efter rätt filt går sådär eftersom jag bara lyckas öppna ett öga i taget. Jag försöker komma ihåg hur dansen gick igår, kast med filt hit, kast med filt dit, snurr, kast med filt. Hansi är också vaken nu, från Puffens rum dånar Bamse. Plötsligt händer det, jag hittar rätt filt, Hansi och Dosi kryper upp i varsin armhåla och alla somnar om! Magiskt!

Jultomten

Tjejerna vet att jultomten snart kommer till alla snälla barn. Hansi frågar:
-Har jag varit snäll?
-Ja, det har du, svarade jag.
-Då kommer tomten till mig. Har Puffen varit snäll?
-Ja, ni har varit snälla alla tre.
-Men Dosi har väl inte varit snäll?
-Jo, det har hon.
-Jaha, sa Hansi besviket. Jag trodde att tomten skulle komma till mig och Puffen och inte.....
Hon avslutar inte meningen men tittar besviket på Dosi.

fars dag

Vi har verkligen inte firat Joxen efter förtjänst idag. Natten var lite tung, jag och Puffen var inte riktigt i form efter sprutan så jag sov t o m längre är Joxen som haft nattjour. Vi har såsat runt, inte orkat göra så mycket, Joxen o Puff åkte och handlade och köpte nya skor till Puff och sedan lagade Joxen en fantastisk middag.
Vi sjöng för honom och Hansi gav honom en present, den osynliga björnen Bruno. Osynliga presenter är kanske grejen, man blir glad för att man får något men det ökar inte på berget av saker i huset.
Grattis alla pappor, men framförallt Jox.

Lördagsslö

Jag slökollar lite på Facebook, bara för att se om det hänt något speciellt i världen. Det gör att man får perspektiv på sin ålder. De man träffar ofta, eller i alla fall har sett någon gång de senaste åren, ser ju ut som vanligt, så utan att reflektera över det har jag antagit att jag också gör det, ser ut ungefär som alltid. Men, sen är det ju de man inte sett på 20 år, eller mer. Jag undrade lite över varför en klasskompis på högstadiet hade en tant som profilbild men antog att det var ett skämt av något slag, men det var ju hon. Hon ser inte gammal ut egentligen, men glappet mellan 14 och 34 blir för stort för att man ska hänga med.
Nu sova, vi vaccinerade oss idag så vi får se hur natten blir. Tjejerna var OTROLIGT modiga, inte ett pip, fram med armen, Puffen tittade t o m intresserat på när sköterskan stack henne. Jag var nog den som var räddast, men då satt tjejerna i väntrummet och jag var cool efteråt när det var deras tur. Inga överförda sprutfobier här inte.

När det blir tyst

Smågrisarna har verkligen tittat loss på film idag varvat med pyssel och andra stillsamma aktiviteter. Frammåt eftermiddagen började det klia i busnerven på dem. De värmde upp genom att klättra på all fast inredning i köket, vilket är förbjudet eftersom vi vill att den ska fortsätta vara fast. Sedan blev det väldigt tyst. De stängde köksdörren och man hörde tasset av små fötter som smög, lite fniss och Dosi som väste "Hansiiiii, Hansiiii".
Jag smög in i köket för att se vad de höll på med, men det var tomt. Dörren till Puffens rum (som också är förbjudet område) var stängd. Jag öppnade den och vid första anblicken verkade hennes rum också vara tomt, men sedan såg jag fyra små fötter sticka ut under skrivbordet. Hansi och Dosi hade gömt sig där för att äta varsin smörgås (som jag hade sagt att de inte fick ta). Båda två log änglalikt och oskyldigt, eller så änglalikt man nu kan le med munnen fylld av smörgås.
Sedan lekte de regnbåge. Det gick ut på att de turades om att ligga på varandra så att deras kläder bildade olika färger på regnbågen. Tror jag. Det kanske var något queer.

hemliga Hansi

Hansi är ju den unge som är bäst på att hålla hemligheter, det är ju känt sedan länge. Nu har hon bevisat det ännu en gång. Igår var hon lite ämlig och låg och snyftade i sin säng. Vi kom överens om att hon skulle smyga in på toaletten och vänta där. Jag lyckades finta bort Dosi som bevakade hallen genom att ge henne ett fejkat uppdrag: "hur många leksaker kan du packa ner i din ryggsäck?". Medan Dosi letade leksaker i sitt rum smög jag ut i köket, snappade åt mig två glasspinnar, smög in till Hansi på toaletten och så låste vi in oss och hade glasskalas i smyg. Vi viskade tyst tyst om storasyrror som inte låter en vara med och spela dataspel och hur ledsen man kan bli då och viskade om roligare saker också och när glassen var uppäten var Hansi glad igen. Jag fruktade utbrott av aldrig tidigare skådat slag om det kom fram att Hansi fick glass i smyg, så jag bad henne att inte berätta om kalaset för någon. Det gjorde hon inte heller. Dosi hade defenitivt sprungit ut från toaletten och ropat över hustaken:
-Jag och mamma har ätit glass och det fick inte niiiiiiiiii, men Hansi bara fnissade tyst och smög diskret ut.

Nattligt drama

Puffen har haft en lös tand, den fjärde. Hon har stoltserat med en stor glugg och en allt vingligare framtand. Igår var vi alla och petade och drog, men Puffen bad oss vänligt att låta den sitta kvar, hon planerade att tappa den på lunchen idag istället, precis som förra gången. Men i natt vaknade jag av att hon kom rusande och väste:
-Jag har tappat min tand!
-Öh öh, har du svalt den? var allt jag kunde åstadkomma, men det hade hon inte.
Nu har hon en imponerande glugg och jag vabbar idag. Inte på grund av den tappade tanden, men Puffen var inte den enda som besökte mammasängen i natt. Stackars Dosi har hostat och hostat hela natten och när jag försökte få upp henne i morse var hon inte särskilt positivt inställd.
-Jag behöver sooooooova, viskade hon och när vi hunnit tänka över situationen och strypa pliktkänslan en aning insåg vi att hon hade rätt. Skolbarnen klarar sig nog utan slöjd idag och Dosi behöver sova. Imorgon stannar Joxen hemma om det skulle behövas.

Halloween

Vi återhämtar oss efter årets halloweenfest idag. Vi hade egentligen planer på att åka till Hudarn, men när Puffen påminde om sin årliga halloweenfest var jag inte svårövertalad. Vi har planerat och förberett oss i veckor. Vi var fler barn än någonsin, i år fick även Hansi och Dosi bjuda en kompis som kom med sin storebror. Spökpromenaden var en fantastisk syn, 9 barn i olika storlekar som snubblade fram i spökdräkter och häxmantlar i mörkret. En av tjejerna upplevde sin första kärlekssorg och var lite extra känslig.
Vi åt avhuggna fingrar med blod, spindlar, blodådror, blodsprängda ögon och bajskorvar, eller det var så det presenterades för de stora barnen. De minsta blev erbjudna korv, köttbullar, spagetti, ägg och chokladbollar. Det var en fin balansgång mellan att få det att låta äckligt läskigt för de stora och som vilken vanlig middag som helst för de små.
Jag insåg att detta var matlagning i min stil, målet var ju att få det så äckligt som möjligt.

RSS 2.0